«بریکس» بستر همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی

«بریکس» بستر همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی

بریکس 2025

سازمان همکاریهای «بریکس» بستر همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی

کارگاه «آشنایی با ساختار و بسترهای همکاری با بریکس» با مشارکت رئیس و اعضای شورای تخصصی بریکس روسیه برگزار شد. این کارگاه به همت مرکز همکاریهای تحول و پیشرفت ریاست جمهوری به مدت سه روز با میزبانی دستگاههای مختلف برگزار شد.

افتتاحیه کارگاه در منطقه بین المللی نوآوری ایران

مهدی صفاری‌نیا، رئیس پارک فناوری پردیس نیز در مراسم افتتاحیه روز نخست این کارگاه با اشاره به تجربه ۲۰ساله این پارک در توسعه فعالیت‌های فناوری گفت: همکاری اعضای بریکس در حوزه فناوری می‌تواند به رفع انحصار فناوری از غرب و توسعه پایدار کشورهای عضو منجر شود. صفاری‌نیا برگزاری این کارگاه را زمینه‌ساز آشنایی و همکاری مشترک با  روسیه برشمرد و افزود: بر اساس مصوبه هیئت دولت، منطقه بین‌المللی نوآوری ایران به‌عنوان پایگاه برتر کشور برای سرمایه‌گذاری خارجی تعیین شده است. زنجیره کامل تأمین مالی فناوری را با حضور سرمایه‌گذاران خارجی و ایرانیان خارج از کشور دنبال می‌کنیم.

عناوین سخنرانی های مهمانان روسی در روز نخست کارگاه به شرح زیر است:

  • ساختار علم، فناوری و نوآوری بریکس؛
  • معرفی کارگروه بریکس در زمینه مشارکت در علم، فناوری، نوآوری و کارآفرینی؛
  • فرصتهای همکاری تجاری ایران و روسیه در بریکس.

صندوق نوآوری و شکوفایی، میزبان روز دوم کارگاه

صندوق نوآوری و شکوفایی میزبان دومین روز کارگاه آشنایی با ساختار و بسترهای همکاری با بریکس بود. متخصصان ایرانی و اعضای شورای تخصصی بریکس روسیه به بررسی سازوکارهای مالی و تأمین سرمایه در بانک‌های توسعه چندجانبه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری بریکس پرداختند.

یاروسلاو سوروکوتیاگا، مدیر بخش برنامه‌های بین‌المللی در مرکز اطلاعات علمی روسیه، از سخنرانان روز دوم کارگاه بود. که به معرفی برنامه چارچوب بریکس در علم، فناوری و نوآوری، کارگروه تأمین مالی بریکس و نمونه‌هایی از پروژه‌های تکمیل‌شده یا در حال انجام در زمینه علم، فناوری و نوآوری در ساختار برنامه مذکور پرداخت. فهرست ارائه های روز دوم به شرح زیر است:

  • سازوکارهای مالی و سرمایهگذاری صندوقها؛
  • معرفی بانک توسعه جدید بریکس و عملکرد آن؛
  • معرفی برنامه چارچوب بریکس در علم، فناوری و نوآوری (ریکس STI FP)؛ شامل کارگروه تامین مالی STIبریکس؛
  • نمونه هایی از پروژه های STI بریکس (تکمیل شده/در حال انجام)

جمع بندی و امضای تفاهم نامه های همکاری در روز سوم کارگاه

دانشگاه شهید بهشتی نیز در روز پایانی کارگاه بریکس میزبان ویکتوریا پانوا، رئیس شورای تخصصی بریکس – روسیه، بود. وی در سخنرانی خود به بررسی نقش بریکس در دنیای چندقطبی و آینده همکاری‌های علمی و فناوری این گروه پرداخت. رئیس شورای تخصصی بریکس-روسیه، ساختارهایی مانند بانک توسعه نوین، ترتیبات ذخیره احتیاطی بریکس، شورای تجاری بریکس، اتحادیه تجاری زنان بریکس، انکوباتور تجاری بریکس، پلتفرم رشد اقتصادی، پلتفرم تحقیقاتی انرژی، پلتفرم تحقیقاتی تغییرات اقلیمی، فروم دانشمندان جوان، شورای اتاق فکر، شورای مدنی و شبکه دانشگاهی بریکس را از جمله ابتکارات گروه بریکس برشمرد. عناوین ارائه های روز سوم به شرح زیر است:

  • بریکس و جهان چندقطبی: تاریخچه، ساختار، ارزشها و چشم اندازهای آینده؛
  • زیست بوم علم، فناوری و نوآوری روسیه و دیدگاه روسیه در مورد همکاری چارچوب بریکس.

امضای تفاهم نامه همکاری بین دانشگاه شهید بهشتی و دانشگاه Higher School of Economics (HSE) روسیه در حاشیه روز سوم برگزاری کارگاه انجام شد. اجرای طرح‌های مشترک پژوهشی، حمایت از اعضای هیئت علمی برای گذراندن فرصت مطالعاتی در هر یک از دو دانشگاه، تبادل دانشجو و استاد در سطوح مختلف تحصیلی و همچنین برگزاری دوره‌های مجازی از جمله موارد مورد توافق در تفاهم‌نامه مذکور است.

تفاهم نامه بریکس و دانشگاه شهید بهشتی

در حاشیه برگزاری روز سوم، رئیس مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری و رئیس شورای تخصصی بریکس-روسیه با یکدیگر دیدار و صورت‌جلسه‌ای را برای تقویت همکاری‌های میان ج.ا.ایران و روسیه در چارچوب بریکس به امضا رساندند.

تفاهم نامه بریکس و مرکز همکاری های تحول و پیشرفت ریاست جمهوری

به‌ این‌ ترتیب، دو طرف بر تقویت همکاری‌های حوزه علم، فناوری و نوآوری در قالب همکاری‌های بریکس و همچنین انجام تحقیقات مشترک، ارتقای انتقال فناوری و تبادل اطلاعات مربوط به نوآوری و بهترین شیوه‌های مؤثر در حوزه‌های دارای اولویت تأکید کردند.

ارتقای تأسیس بسترهای فناوری و خوشه‌های نوآوری و فناوری مشترک، توسعه مشترک مناطق فناوری پیشرفته، پارک‌های علم‌وفناوری و مراکز رشد، ایجاد مراکز تحقیق و نوآوری و آزمایشگاه‌های مشترک مطابق راهبردهای بریکس نیز از دیگر موضوعات مورد توافق بود.

شایان‌ذکر است طی نشستی در روز پایانی کارگاه بریکس میان اعضای هیئت اعزامی شورای تخصصی بریکس-روسیه و مسئولان نهادهای مختلف فعال کشور در حوزه‌های علم، فناوری و نوآوری، زمینه‌های همکاری‌های مشترک در حوزه‌های علاقه‌مندی طرفین مورد تبادل نظر قرار گرفت. این نشست با حضور محمدصادق خیاطیان، رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی، حسین روزبه، رئیس سازمان توسعه همکاری‌های علمی و فناورانه بین‌المللی معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست‌جمهوری، سید محمودرضا آقامیری، رئیس دانشگاه شهید بهشتی و فرهاد یزدان‌دوست، رئیس مرکز همکاری‌های علمی بین‌المللی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در محل مرکز همکاری‌های تحول و پیشرفت ریاست‌جمهوری، به‌عنوان محور ارتباطات همکاری‌های فناوری و نوآوری کشور با گروه بریکس برگزار شد.

به اشتراک بگذارید: