امضای موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

امضای موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا

امضای موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اوراسیا

امه تجارت آزاد بین ج.ا.ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در 4 دیماه 1402 در سنت پتربورگ روسیه امضا شد.

موافقتنامه تجارت آزاد بین ج.ا.ابران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در 4 دیماه 1402 در سنت پترزبورگ روسیه به امضای وزیر صمت ایران و رئیس هیأت مدیره کمیسیون اقتصادی اوراسیا و معاون نخست‌وزیر ارمنستان و معاون نخست‌وزیر بلاروس و معاون نخست‌وزیر قزاقستان و معاون اول رئیس کابینه وزیران جمهوری قرقیزستان و معاون نخست‌وزیر روسیه رسید.

این موافقتنامه پس از حدود 2 سال مذاکره بین جمهوری اسلامی ایران و کشورهای عضو اتحادیه نهایی شده است. این موافقتنامه برای عملیاتی شدن نیازمند تصویب در مجالس ج.ا.ایران و پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا است تا به قانون تبدیل شود.

پیش از این در 4 سال اخیر ج.ا.ایران با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای موافقتنامه تجارت ترجیحی بود. موافقتنامه تجارت ترجیحی در حال حاضر نیز ساری و جاری است. بر اساس موافقتنامه تجارت ترجیحی، صرفا برخی اقلام با تعرفه ترجیحی بین ایران و 5 کشور عضو اتحادیه اوراسیا تبادل میشود.

در صورت تصویب نهایی موافقتنامه تجارت آزاد بین ج.ا.ابران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، دامنه کالاهای مشمول تعرفه صفر درصد بصورت متقابل گسترش می یابد؛ هرچند کشورهای عضو برای حمایت از تولید داخل و بر اساس سیاستهای داخلی خود، برخی اقلام را مشمول این موافقتنامه نخواهند نمود.

نقاط قوت و ظرفیت‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا از ظرفیت­ها و قابلیت­های مختلفی برخوردار است که به صورت خلاصه عبارتند از:

1- اتحادیه اقتصادی اوراسیا با بیش از 20 میلیون کیلومتر مربع وسعت، فضایی معادل 15 درصد کره زمین را به خود اختصاص داده است. با عضویت احتمالی کشورهای دیگری چون تاجیکستان و ازبکستان، این وسعت جغرافیایی از گسترش بیشتری نیز برخوردار خواهد شد.

2- اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 182 میلیون نفر را تحت پوشش فعالیت­‌های خود دارد که این امر ظرفیت قابل توجهی را در حوزه گردش سرمایه، کالا و خدمات در بازار بزرگ اقتصادی این اتحادیه فراهم می­‌سازد.

3- به دلیل حضور کشورهای صادرکننده انرژی (روسیه و قزاقستان) و کشورهای واردکننده انرژی (بلاروس، قرقیزستان و ارمنستان)، نوعی روابط اقتصادی مکمل را میان اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایجاد می­‌کند که در حوزه­‌هایی چون احداث خطوط انتقال انرژی و پایانه­‌های صادراتی، سرمایه­‌گذاری مشترک در حوزه میادین نفت و گاز و صنایع پالایشگاهی و پتروشیمی، می­‌تواند نقش مهمی در روند همکاری­‌ها و انسجام این اتحادیه ایفا کند.

4- روسیه، هشتمین دارنده ذخایر نفت خام جهان و قزاقستان نیز هفدهمین صادرکننده نفت خام جهان است که هر دو کشور خارج از حوزه اوپک به صادرات نفت می­‌پردازند.

5- اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 7/20 درصد از گاز طبیعی جهان را تولید می­‌کند. روسیه، بزرگترین دارنده ذخایر گاز طبیعی جهان و قزاقستان، بیست و سومین صادرکننده گاز طبیعی دنیا است.

6- اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 9/5 درصد از کل ذخایر ذغال سنگ جهان را در خود جای داده است که با توجه به نقش این منبع انرژی فسیلی در تامین سوخت کشورهای عضو اتحادیه، از اهمیت فراوانی برخوردار است.

7- اتحادیه اقتصادی اوراسیا بیش از 9 درصد از انرژی الکتریسته جهان را تولید می­‌کند. اتحادیه درصدد است یک بازار مشترک الکتریسته را تا سال 2025 میان کشورهای عضو تشکیل دهد.

چالش­‌ها و نقاط ضعف اتحادیه اقتصادی اوراسیا

اتحادیه اقتصادی اوراسیا به موازات برخورداری از ظرفیت­‌ها و قابلیت­‌های مختلف، دارای چالش­‌ها و نقاط ضعفی است که بر روند انسجام و عملکرد آن تاثیرگذار است. این چالش­‌ها و نقاط ضعف به صورت خلاصه عبارتند از:

1- عدم شمول کامل فضای جغرافیایی اوراسیا

2- ساختار نامتوزان و هرمی به محوریت فدراسیون روسیه

3- اتحادیه اقتصادی اوراسیا و ابزار سلطه هژمونیک روسیه

4- تفاوت فاحش در سطح اقتصادی و توسعه کشورهای عضو

5- اختلافات نظرهای جمهوری­‌ها با فدراسیون روسیه

6- تجارت غیر مکمل و حجم پایین تجارت درون منطقه‌­ای

7- ضعف زیرساخت­‌های حمل و نقل

8- موانع گمرگی و تعرفه­‌های ترجیحی

9- تنش و بحران در روابط روسیه و غرب

به اشتراک بگذارید:

مقالات مرتبط

patent registration
اخبار

ثبت پتنت محصول ایرانی در فدراسیون روسیه توسط خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه

ثبت اولین پتنت در روسیه برای یک محصول ایرانی حوزه ساختمان توسط خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه انجام شد. ثبت اختراع نوآوری یک محصول ساختمانی متعلق به شرکت تیراژه با هدف پشتیبانی از بازار محصول و عدم کپی‌برداری انجام شد. این روش نوآورانه در فدراسیون روسیه توسط خانه

ادامه مطلب »
نمایشگاه نفت و گاز روسیه 2025
اخبار

نمایشگاه نفت و گاز روسیه ۲۰۲۵ از ۲۵ تا ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ در شهر مسکو برگزار می شود.

نمایشگاه نفت و گاز روسیه ۲۰۲۵ از ۲۵ تا ۲۸ فروردین ۱۴۰۴ در شهر مسکو و در مرکز نمایشگاهی اکسوسنتر برگزار می شود. پاویون ایران در نمایشگاه نفتگاز با حمایت خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه از ۲۵ تا ۲۸ فروردین ماه ۱۴۰۴ در فضایی با مساحت بیش از

ادامه مطلب »
نمایشگاه صنایع غذایی مسکو
اخبار

نمایشگاه صنایع غذایی مسکو (World Food) در تاریخ ۲۷ تا ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ در شهر مسکو برگزار می شود.

نمایشگاه صنایع غذایی مسکو (World Food) در تاریخ ۲۷ تا ۳۰ شهریور ۱۴۰۳ در شهر مسکو و در سایت نمایشگاهی کروکوس اکسبو برگزار می شود. نمایشگاه صنایع غذایی مسکو در تاریخ ۱۷ الی ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۴ برابربا ۲۷ تا۳۰ شهریور ماه ۱۴۰۳، در شهر مسکو و در سایت نمایشگاهی کروکوس

ادامه مطلب »
نمایشگاه نظامی روسیه 2024
اخبار

نمایشگاه نظامی روسیه ۲۰۲۴ با حضور شرکتهای ایرانی از ۲۲ تا ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ برگزار گردید.

نمایشگاه نظامی روسیه ۲۰۲۴ با با حضور شرکتهای ایرانی از ۲۲ تا ۲۴ مرداد ۱۴۰۳ برگزار گردید. نمایشگاه نظامی روسیه ۲۰۲۴ با عنوان فروم آرمیا (Army Forum) در سایت نمایشگاهی پاتریوت در نزدیکی شهر مسکو برگزار گردید. فوروم آرمیا با حضور شرکتها و سازمانهای ایرانی از ۲۲ تا ۲۴ مرداد

ادامه مطلب »
eac گواهی انطباق اتحادیه اقتصادی اوراسیا
اخبار

دریافت گواهی انطباق محصول دانش بنیان «سیستم مدیریت کندوی زنبور عسل» برای بازار فدراسیون روسیه

گواهی انطباق محصول دانش بنیان «سیستم مدیریت کندوی زنبور عسل» برای بازار فدراسیون روسیه توسط خانه نواوری و فناوری ایران در روسیه دریافت شد. سیستم مدیریت کندوی زنبور عسل امکان مدیریت دما و رطوبت کندوی زنبور عسل را فراهم می نماید. این کالا باعث کاهش مرگ و میر زنبورها در

ادامه مطلب »
بازدید معاون همکاری علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه
اخبار

بازدید «معاون همکاری‌های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی» از خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه (آی هیت روسیه)

معاون همکاری‌های علمی و فرهنگی سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از خانه نوآوری و فناوری ایران در روسیه بازدید نمودند. دکتر محمدرضا بهمنی ضمن ملاقات و مذاکره با دکتر مهدی دیلم صالحی، رئیس خانه، دربارۀ عرضه محصولات فرهنگی ایرانی در روسیه به گفتگو پرداختند. این دیدار با حضور دکتر مسعود احمدوند،

ادامه مطلب »